Els veïns de Taradell van sortir al carrer aquest diumenge al vespre per rebre a Ses Majestats els Reis d’Orient. Com és habitual, el foc i el fum de les atxes de barballó eren els elements que predeien l’arribada de les tres carrosses dels Reis. També els acompanyaven una carrossa amb l’estrella, una altra amb carbó, pels qui s’han portat malament, i una última plena de regals. Acompanyats per la música de la Txaranga Toca-sons, la Tarabanda i Xarop de Canya i uns 120 patges reials.
A l’arribada al poble Ses Majestats van fer l’adoració a l’Església Sant Genís i, un cop a la plaça de les Eres, van sortir al balcó de l’Ajuntmanet per saludar a tots els infants, abans de donar-los un regal.
D’on ve la tradició?
La tradició de la Cavalcada de Reis a Taradell es remunta als anys 20 del segle XX. Segons un escrit de mossèn Josep Baucells a la revista Taradell (gener 1970) l’escultor i director escènic del Centre Catòlic, Ramon Vila (can Viloi) va ser el principal impulsor. La cavalcada seguia el camí de les processons, arribava pel carrer de Baix i retornava pel carrer de Dalt.
Als anys 40 s’hi va afegir una banda de música. Primer van ser Els Lluïsos, i més tard la Genisenca. Ja des dels inicis els Reis eren rebuts amb atxes i aquesta cantarella:
“Els reis de Can Figueres, totes les dones són llamineres, menos el pare, menos la mare. Els reis de l’Orient porten coses per la gent. Els reis de la muntanya, porten coses per la canalla“.
Tot i que també es feien adpatacions com dir “Els reis de can Talaia“, que rimava millor amb “canaia”
Sobre el fet que els regals es rebin durant la mateixa nit de Reis, es diu que era un cas únic de la vila de Taradell. I que, fins i tot, a pagès els regals es descobrien al matí següent.
Aquí teniu una galeria d’imatges de la rebuda dels Reis d’Orient a Taradell:
[shashin type=”albumphotos” id=”30″ size=”small” crop=”y” columns=”max” caption=”y” order=”source” position=”center”]