Les emocions ens remouen i provoquen que constantment estiguem en interacció amb el món i amb nosaltres mateixos. Si les hem de definir són sensacions de reacció instantània i fisiològica, inconscients, breus i intenses i no es poden controlar.
Tenen diverses funcions, per exemple ens ajuden a defensar-nos o aproximar-nos, detectem el perill i el carinyo amb facilitat, ja que ens permeten mantenir la supervivència. Trien la resposta més adequada, és a dir, la sensació sempre va d’acord amb allò que ha passat, encara que el comportament no. I també són un tipus de comunicació, utilitzem el llenguatge de les emocions per transmetre als altres i a nosaltres mateixos el que ens està passant.
Si ens fixem al nostre entorn, molts dels problemes que podem observar tenen un substrat emocional. A moltes de les notícies hi podem veure gent que pateix ansietat, estrès, depressió, conflites, comportaments de risc… En tots aquests exemples observem analfabetisme emocional, és a dir, la incapacitat de gestionar les nostres emocions i la dels altres, que acaba implicant la impossibilitat de comprendre, explicar i canviar-les.
Aprendre a reconèixer i gestionar les nostres emocions afavoreix les relacions amb els altres i amb un mateix, ens ajuda a resoldre els conflictes de manera positiva, contribueix a la salut física i mental, i ajuda a l’aprenentatge. I de quina manera ho podem reconèixer? Preguntant-nos:
– Com em sento?
– Per què em sento així?
– Com estic manifestant el que estic sentint?
– Aquesta emoció m’ajuda en la situació actual?
– Què puc fer per mantenir-la o per canviar-la i sentir-me millor?
I com ho podem gestionar?
– Acompanyant el que sentim i el que senten, TOTES les emocions són legítimes, i cal ACCEPTAR-LES TOTES.
– No jutjar perquè això ens porta a reprimir, i el que volem és que ens puguem comunicar amb els altres utilitzant les emocions igual que utilitzem les paraules i que sigui igual de vàlid.
– PERMETRE’NS; si ens permetem, sempre ens serà més fàcil permetre als altres que ens mostrin el que senten.
– Empatitzar. Posar-nos al lloc de l’altre ens facilitarà comprendre que és el que està sentint, i que els altres puguin comprendre què estem sentint nosaltres.
Alba Rosique, piscoterapeuta que podeu trobar al CAP El Remei, Fisio-Taradell i ÀBAC.