Molta gent de Taradell recordarà amb nostàlgia el característic envelat que es va instal·lar durant molts anys per la Festa Major de Taradell. Els més joves no en tindran record, però l’envelat era un dels fenòmens més característics durant quasi tot el segle XX. Podríem dir que era la imatge (la seva carpa) que trencava l’estampa habitual del poble.
No sabem amb exactitud des de quan es feia l’envelat per Festa Major, però sí quan es va acabar. L’últim any va ser el 1989, ja que un any després l’Ajuntament de Taradell va llogar la carpa municipal i va ser l’espai que va passar a acollir la majoria d’actes i activitats de la Festa Major d’estiu.
Tot i això, el 1925 en el primer programa de Festa Major especial que es va editar per recollir els actes, ja s’esmenta l’envelat i es realitzava a la Plaça Major. És a dir, l’actual Plaça que també va rebre el nom de Plaça del 2 de febrer després de la Guerra Civil. Aquell 1925 l’envelat va acollir actes durant dos dies.
El 25 d’agost al matí s’hi van fer sardanes, a la tarda concert i ball i al vespre serenates i ball. El 26 d’agost al matí va acollir sardanes, a la tarda concert i ball i al vespre, de nou, serenates i ball. Una mostra de la gran vitalitat i intensitat amb la qual es vivia la Festa Major de Taradell. I això sense oblidar que també es feien actes els mateixos dies i hores al Casino i al Centre Catòlic d’Obrers.
Un espai diferent
L’envelat de Festa Major era un espai especial per als taradellencs. L’estructura, coberta de vela i instal·lada expressament per la festa major, estava decorada amb peces de tela de colors per ornamentar-lo i també s’il·luminava amb làmapares pomposes com si fos un palau.
Era molt esperat, ja que comptava amb peculiars zones de tribuna que moltes famílies podien llogar per tots els dies que durava la festa major. I s’omplia de gom a gom. Per exemple, l’any 1982 es comenta que l’envelat disposava de 500 cadires a la Plaça de les Eres i no van donar a l’abast.
Per exemple, l’any 1987 entrar a l’envelat costava 250 pessetes, que corresponia al valor d’una consumició.
Actes molt variats i molts famosos
Els espectacles i actes més característics de l’envelat eren, sens dubte, el recital de ballets populars que interpretava l’Esbart Sant Genís. Un any no es va fer i alguns taradellencs, a través de la Revista Taradell, van reclamar que es tornessin a fer.
També eren habituals les sardanes, el teatre, els concerts, sarsueles i els balls de festa major. Aquests últims no només es feien un dia, sinó dos i tres dies. En algunes ocasions també havia acollit l’espectacle infantil, tot i que molt sovint es feia a l’aire lliure i en altres ubicacions del poble.
L’any 1955 va acollir l’òpera ‘Marina’, la lletra de la qual és del taradellenc Francesc Camprodon i llavors es commemorava el centenari de l’obra. Com a curiositat, el 1958 va programar un acte de ‘lucha libre’ a l’interior de l’envelat.
Per l’envelat de Taradell hi van passar personatges de renom. El còmic Joan Capri hi va actuar en dues ocasions: el 1965 amb ‘Mossèn Ventura’ i el 1966 amb ‘Un metge imaginari’. Pere Tàpias també hi va acutar interpretant cançó catalana el 1974 o Rudy Ventura el 1976 i el 1981 amb la seva orquestra. El 1985 hi va actuar Joan Pera. En el seu últim any, el 1989, hi van actuar els humoristes La Vicenteta i Jordi LP, la supervedette Sarima, el ballet Niagara Girls i Màgic Trebol (dijous a la nit), ball amb Los Diablos i Cocktail (divendres nit), i ball de confetti amb l’orquestra Marabú i conjunt Iris (dissabte a la nit).
Diferents ubicacions
L’envelat de Festa Major va tenir diferents ubicacions al llarg dels anys. Als inicis estava situat a la Plaça (Plaça Major o Plaça 2 de febrer en aquells anys) on també hi havia les atraccions. Però a l’any 1964 l’envelat es va traslladar a la Plaça de les Eeres (Plaça del Requetè de Montserrat), un cop desapareguda la casa del mig (la de can Pallot). A correcuita es va aplanar la zona i ja s’hi va poder ubicar l’envelat.
L’any 1971 la Plaça de les Eres es va remodelar i tenim constància que el 1972 l’envelat es va ubicar al davant del Maricel. En algun any esporàdic l’envelat també es va ubicar prop del camp de la Roureda, a inicis dels anys 70. Als anys 80 es va anar alternant la seva ubicació entre la Plaça de les Eres i la carretera de Mont-rodon. Per exemple el 1983, com que va ploure, es va haver d’improvisar i fer-lo al garatge de Can Prat durant dos dies.
Tenim constància que, possiblement a excepció d’algun any, l’envelat es va fer sempre per festa major fins el 1989. I molts taradellencs el recorden com el moment i l’espai més especial de les seves festes majors de joventut.
Fotos: Arxiu Fotogràfic Taradell