Molts de vosaltres segur que heu vist en més d’una ocasió diferents persones fent escalada en roca al voltant del Castell d’en Boix. La zona cada vegada està generant més interès entre els escaladors de roca i també ha sorgit el debat sobre si és bo o no per l’entorn.
L’última efemèride no ha fet més que augmentar aquest interès i obrir el debat. L’osonenc Pol Roca, de Sant Quirze de Besora, fa unes setmanes va completar la línia ‘Purple panther’ al Castell de Taradell i va proposar que sigui de categoria 8C. Segons el propi Pol Roca, en declaracions a taradell.com, l’interès va començar fa un any quan amb l’escalador californià Chris Sharma es van centrar en la zona del castell de Taradell, després que en Chris visualitzés la línia. A partir d’aquí van descobrir la línia ‘Purple Panther’ i la van començar a provar:
La ‘Purple Panther’ és una visera que surt de sota del castell i que es comença a uns 3 metres d’altura i l’acabes a cinc metres sortint per dalt. Segons en Pol és un bloc molt tècnic:
Pels no iniciats la categoria 8C és de les màximes en la graduació de les vies d’escalada. Avui en dia existeixen diverses escales de graduació per definir els nivells de dificultat d’una via d’escalada. A Catalunya s’utilitza el sistema francès que té en compte la dificultat dels moviments i la llargada de l’escalada. Els graus comencen per l’1 i el sistema no té límit. Cada grau es pot dividir en tres (per exemple, 6A, 6B o 6C) i s’hi pot afegir el sufix + o -. Actualment, el nivell de graduació més alt establert és el de 9B, seguit per 9A+, 9A i 8C+. El 8c que seria el de la ‘Purple Panther’ de Taradell és el cinquè més alt.
Debat sobre si s’ha de permetre o no l’escalada
A la zona del Castell de Taradell hi ha moltes zones que aprofiten els aficionats a l’escalada en roca, ja que consideren que és una àrea que té molt potencial amb blocs difícils. Però aquest interés creixent, que podeu observar només anant per la zona un dia qualsevol, ha obert el debat. El Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona (CIAO), que agrupa els arqueòlegs i amants de l’arqueologia d’Osona, demana que no es pugui escalar al Castell perquè és un Bé Cultural d’Interés Nacional i que es pot deteriorar l’entorn (Taradell.com ha intentat parlar-hi per confirmar aquestes declaracions publicades a El 9 Nou). En aquest sentit, demanen que s’articuli un pla d’usos per regular què es pot fer i què no i que se senyalitzi.
Segons l’Ajuntament de Taradell, el CIAO arran de la notícia de la Purple Panther va alertar al consistori del risc d’escalar a la zona i després des del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat es va informar que, segons la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català no es pot escalar al Castell ni a la bauma de roca natural que el sustenta, ja que tot aquest espai està integrat dins el patrimoni protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Davant d’això, l’Ajuntament de Taradell està esperant un document de la Generalitat que concreti quines actuacions poden portar a terme des del consistori. Segons la regidora de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Taradell, Míriam Martínez, la qüestió és com poder regular-ho.
El que està clar és que no es vallarà la zona per impedir l’accés. La preocupació del consistori és si es massifica l’escalada al castell i la bauma que el sustenta a partir de la notícia de la ‘Purple Panther’, i que es pugui malmetre o degradar l’entorn amb deixalles. Ara mateix no és el cas. En el moment d’escalar Pol Roca també desconeixia la prohibició de fer-ho en la bauma del castell.
Pel que fa a l’altra bauma del costat del Castell i també la zona de les cuines d’en Rocaguinarda, on també s’hi veuen escaladors en roca, no són espais afectats per aquesta prohibició i s’hi pot practicar lliurement l’escalada en roca.
El màxim grau que existeix en la modalitat de búlder o bloc (que és el tipus d’escalada que hi ha a Taradell) no és pas 9b sino 9a. La via del Pol Roca (8c de bloc), per tant, no està pas al cinqué nivell més alt de dificultat, sinò al tercer (8c<8c+<9a). És una de les vies més dures del món.