Inici Actualitat La Festa d’en Toca-sons compleix la 32a edició amb algunes novetats i...

La Festa d’en Toca-sons compleix la 32a edició amb algunes novetats i la voluntat de retornar als orígens

0
COMPARTIR

Aquest any es compleix la 32a edició de la Festa d’en Toca-sons. Des de la comissió de la Festa d’en Toca-sons han preparat una festa amb algunes novetitats i amb la voluntat de revifar l’essència i retornar alguns trets característics. Per aquest motiu, van contactar amb antics i nous participants, impulsors de la festa, com Pilar López, i activistes culturals del país, com l’Amadeu Carbó, que van ajudar a establir les noves línies d’actuació. 

L’objectiu principal, però, seguexi sent l’impuls de la participació dels vilatans, així com el foment de nous públics. Amb aquesta idea, s’han mantingut algunes de les activitats que ja es duien a terme i se n’han incorporat de noves. 

El dia central continua sent el 25 d’agost amb l’arribada del bandoler Toca-Sons al poble. Tanmateix, enguany s’hi suma, la 7a edició d’en Toca-Sons Canalla, la caminada teatralitzada ‘Paper i Pergamí’, el Concurs de fotografia ‘Memorial Lluís Tuneu’, un nou concurs infantil de dibuix i la porra d’en Toca-Sons.

25 d’agost

La Junta ha treballat per recuperar l’avantprojecte de la festa i idear el nou guió, adaptant-la a les necessitats i desitjos actuals. Amb aquesta intenció, es va decidir comptar amb l’escriptor taradellenc Aniol Florensa (escriptor i director del programa APM de TV3), qui ha escrit el guió de la Festa 2024. “La Festa d’en Toca-Sons d’aquest any és pur cinema. Entreté, emociona, sorprèn i corprèn”. Així descriu la festa d’enguany el guionista i escriptor.

Al matí, l’Agutzil i el sometent vetllaran per la seguretat del poble. A 2/4 d’1, davant l’Església, hi haurà el repic oficial de campanes (Campaners de Taradell) i l’entrega de la bandera a l’Agutzil per part de les autoritats taradellenques.

El bandoler i la seva quadrilla arribarabn pels volts de les 7 del vespre a buscar alguns diners per seguir les seves accions de saquejos. Mentrestant, l’Agutzil i el sometent, format per joves reclutats del poble, intentaran detenir-lo i condemnar-lo a la forca, per ordre del Virrei de Catalunya.

Com a novetat, per a aquesta edició es presenta una nova cançó: “L’himne de bandolers” que s’afegeix a les cançons del sometent i que pren de base un tros de les cançons i danses que van fer néixer la festa: “La dansa de la llibertat”. Una altra de les novetats d’aquest any és una cercavila després del moment de treva entre els dos bàndols, que estarà dedicada a l’ABT i a les empreses de Taradell que han col·laborat amb la festa. En una estona on sembla que tots han fet les paus, al davant de l’Ajuntament hi haurà música, balls i taverna: el “Batec de la Vila”. Aquesta iniciativa està pensada per acollir amb mam i teca a tots aquells i aquelles que vinguin a rebre el bandoler. Aquesta part serà una zona sense trabucs, per a tothom que vulgui gaudir de la festa en un entorn més tranquil. Per sopar, cal comprar tiquets anticipats al Bar de Can Costa, que inclouen un entrepà de botifarra i beguda (5 euros) abans del 23 d’agost. Les persones amb altres condicions alimentàries poden demanar altres opcions després de comprar els tiquets en el formulari.

Un any més, el secret més ben guardat del poble serà saber qui representarà la figura d’en Toca-Sons. Per això, es torn a fer la porra d’en Toca-Sons i l’Agutzil, per encertar els taradellencs que faran el paper dels dos principals protagonistes. La butlleta de participació costa 1 euro i podeu votar al Bar Can Costa en una urna.

A les 9 del vespre, davant de l’Ajuntament, se’l capturarà, i a partir de 3/4 de 10, a Can Costa Centre Cultural, podreu seguir el seu judici. A la Festa hi participen diverses entitats i associacions amb un total d’unes seixanta persones entre bandolers, trabucaires, sometent, teatre i gent de junta i, una seixantena de persones més de les entitats col·laboradores com són Tonis Taradell, Esbart Sant Genís, Agrupació Sardanista, Geganters de Taradell, Cobla Genisenca, Coral l’Arpa, Tastet de Gospel i Campaners de Taradell.

Els horaris de la Festa son els següents:

Sardanes de Festa Major (Plaça Santa Llúcia – 18:45h)
L’arribada d’en Toca-Sons (Plaça Santa Llúcia -19:00h)
Enfrontament entre Toca-Sons i Agutzil (La Plaça -19:10h)
Els bandolers al mercat del s.XVII mentre L’Agutzil i el Sometent recluten a vilatans (19:25h)
En Toca-Sons volta per Taradell (Passeig de Domènec Sert – 19:40h)
Uns bandolers capturen l’Agutzil (Encreuament Pg. Domènec Sert amb Ctra. de Mont-rodon – 20h)
Moment de treva (Encreuament Pg. Domènec Sert amb Ctra. de Mont-rodon – 20:10h)
Cercavila (Passatge de les Monges, C/de la Vila fins a l’Ajuntament – 20:15h)
En Toca-Sons, amo del poble (Ajuntament – 20:30h)
Sopar popular “Batec de la Vila” (Davant l’Ajuntament – 19:30h)
Balls populars, música i sardana d’en Toca-Sons (Plaça de les Eres – 20:45h)
Trasllat d’en Toca-Sons fins al Judici (Carretera Balenyà)
Judici (Jardins de Can Costa – 21:45h)
Fi de festa (Jardins de Can Costa – 22:15h)

 

Toca-Sons Canalla

El 24 d’agost arriba a Taradell la setena edició del Toca-Sons Canalla, la rèplica infantil de la Festa d’en Toca-Sons. El bandoler menut arribarà al poble a 2/4 de 8 del vespre amb moltes ganes de jugar i passar-s’ho bé. Els protagonistes d’aquesta festa continuen sent els infants, especialment els nascuts entre 2012 i 2015, que enguany són els anys de naixement dels personatges protagonistes de la festa.

Les entremaliadures i el sentit de justícia del bandoler marcaran el recorregut de la Festa. Jocs, batalles, danses i una mica de màgia animaran la tarda dels més petits i grans. A les 9 de la nit, la justícia farà seure a en Jaumet Masferrer a la banqueta per declarar sobre totes aquestes accions. Als jardins de Can Costa els nens i nenes representaran els principals papers del jutge, el fiscal i l’advocat que s’encarregaran de decidir el final d’en Toca-Sons Canalla. 

Paral·lelament, també s’ha convocat un concurs infantil de dibuix d’en Toca-Sons Canalla, on es proposa que hi aparegui una rosa o una guineu. Hi poden participar els infants menors de 13 anys i es pot fer servir qualsevol tècnica artística. Les bases del concursos estan publicades a les històries d’Instagram de la Festa.

Caminada Teatralitzada ‘Paper i pergamí’

La caminada tindrà lloc el dimarts 20 d’agost a les 21:00h i a les 23:00h. Aquesta caminada torna amb noves escenes per mostrar el moment en què el bandoler és malferit i com ho viuen diferents estaments de l’època. Es mostrarà des de cinc punts de vista diferents com els poders, el poble i els que més el necessitaven varen rebre aquesta notícia i quines van ser les seves reaccions i esperances. L’aforament és limitat i ja es poden comprar les entrades al Bar de Can Costa (5 euros).

Paral·lelament a tots els actes hi ha el concurs de fotografia XII Memorial LluísTuneu. Un any més premiarà les millors fotos que tinguin a veure amb algunes de les activitats al voltant d’en Toca-Sons. Les fotos cal enviar-les a concurstocasons@gmail.com

També s’hi pot participar a través del concurs d’Instagram, penjant-la en aquesta xarxa social amb l’etiqueta #tocasons24.  Les bases dels concursos de fotografia estan publicades a les històries d’Instagram de la Festa.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments