Multitudionari i massiu seguiment de l’acte més institucional de la Festa Major de Taradell 2024 i el que dona el tret de sortida oficial a les festes. Can Costa Centre Cultural es va omplir de gom a gom aquest dilluns a la nit per escoltar el pregó de Festa Major, en un acte que es va convertir en la commemoració dels 25 anys de vida del Centre cultural Costa i Font. I és que el 26 d’agost de 1999 es va fer la inauguració d’aquest equipament cultural central en el municipi i que al llarg dels darrers 25 anys ha aglutinat la major part de la vida cultural, social i associativa del poble.
De fet, en l’inici de l’acte es va projectar a través d’un mapping audiovisual, realitzat per Gerard Preseguer amb l’ajut d’Antoni Mir, i amb la interpretació de la dansa de Laia Sors, la història i l’evolució de la fàbrica Costa i Font des dels seus inicis com a centre tèxtil fins a la compra i construcció de l’actual equipament cultural i els seus anys com a centre cultural. Aquí podeu veure el mapping:
L’exalcalde de Taradell, Josep Munmany, durant el mandat del qual es va fer efectiva la compra i la construcció de l’equipament va recordar com es va aconseguir comprar la fàbrica. Va explicar que van poder comprar la fàbrica en una subhasta, però que tenien dubtes sobre si era viable el projecte per la seva envergadura econòmica. Així, va reconèixer la carpa que es va llogar com a espai cultural va ser “la clau, perquè ens va fer adonar que a Taradell hi havia molta activitat cultural i calia un centre cultural com Can Costa”. Va acabar dient: “Estimeu aquest equipament que va ser molt innovador i que per molts anys el puguem fer servir”. Abans, la regidora de Cultura, Patrimoni i Memòria Democràtica, Míriam Martínez, va fer un discurs posant èmfasi en el paper central de la cultura a Taradell i en la societat i referint-se a can Costa i al dinamisme de les entitats, va dir que “no deixeu mai de bategar aquesta màquina i que no es pugui parar mai”.
La commemoració dels 25 anys de Can Costa es va complementar fent pujar a l’escenari als regidors i regidores de l’Ajuntament de Taradell durant el mandat 1999-2003, així com a tots els regidors i regidores de Cultura que hi ha hagut en els darrers anys, els pregoners i pregoneres de festa major d’aquests darrers 25 anys, i diferents representants d’entitats del poble que han fet ús de l’espai. Tots ells van rebre un 25 gegant de xocolata amb espelmes i van bufar-les per celebrar l’efemèride.
Quimi Portet, pregoner en vers
El cantautor Quimi Portet va ser l’encarregat de pronunciar el pregó de Festa Major de Taradell 2024. En els seus anys d’infantesa va viure a Taradell, on també hi va passar temporades d’estiueig i hi té família. Portet va fer un pregó curt, però en forma de vers amb rima. Així, va recordar algunes anècdotes viscudes de petit al poble i alguns espais emblemàtics com Can Grapes on esperava poder entrar en fer-se gran perquè és on es movia la cultura del rock.
El cantautor va rebre un petit obsequi de l’alcaldessa, Mercè Cabanas, i va ser el protagonista, juntament amb la seva formació, del concert dels Països Catalans que es va fer més tard als jardins del Centre cultural.
Mariona Muns, pubilla 2024
L’última part de l’acte va servir per conèixer la nova pubilla de Taradell de la Festa Major 2024. Mariona Muns Riera, de 21 anys, ha estat l’escollida per agafar el relleu de Dària Serrarols. La nova pubilla es va presentar al públic i va reconèixer està molt il·lusionada en representar el poble i conèixer noves entitats.
L’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, va tancar l’acte fent un agraïment a tota la gent que contribueix a fer possible la Festa Major, que enguany compta amb una quarantena d’actes fins al 26 d’agost. Va reiterar la rellevància d’enfortir la convivència i el bon veïnatge al municipi i va destacar que “la cultura és el fonament, però necessitem un poble que segueixi sent innovador, que ofereixi un treball digne i un habitatge assequible i que sigui acollidor, mantenint la seva identitat i singularitat”.
L’acte també va comptar amb la interpretació de diversos balls a càrrec de l’Esbart Dansaire Sant Genís i amb la interpretació en directe de la Cobla Lluïsos, que aquest any commemoràr el centenari de la seva constitució com a cobla, tot i que d’aquí a dos anys celebrarà el 150è aniversari de la seva creació.
A continuació, podeu veure més imatges de l’acte, en la galeria de fotos: