Inici Actualitat En Toca-Sons 2024 és sentenciat per un jurat popular comprat i acaba...

En Toca-Sons 2024 és sentenciat per un jurat popular comprat i acaba penjat a la forca

0
COMPARTIR

Taradell va celebrar aquest diumenge 25 d’agost la Festa d’en Toca-Sons que arribava a la 32a edició. Amb una nova empenta i organitzadors, va capitalitzar la tarda-vespre i nit al municipi.

Marc Muntal va ser el taradellenc que va representar la figura del famós bandoler, mentre que la incògnita de qui faria d’agutzil ja va quedar descoberta al matí en la ronda que va fer amb els sometents pel mercat del segle XVII. Aquest any l’agutzil va ser en Sergi Tordera.

L’entrada pel poble es va fer per la Plaça de Santa Llúcia, on ja va tenir lloc el primer enfrontament entre bandolers i agutzil. El bandoler va ser detingut i encaputxat, però, tot i això, els seus bandolers van ser capaços de rescatar-lo i aquí van començar els enfrontaments constants amb el grup de sometents. En Toca-Sons va passejar-se com a amo pel mercat del segle XVII amb total impunitat i agafant els productes que volia. Més endavant, no va haver ni de saquejar cap forn, ja que el forner de la pastisseria Sant Sebastià era conegut del bandoler i li va regalar coca per a tothom.

A la cruïlla entre el Passeig Sant Genís i la carretera de Montrodon, es va produir el moment de més tensió. Allà Toca-Sons, ajudat per un petit grup de bandolers va sorprendre l’agutzil, el va retenir i el va tenir a la seva mercè per executar-lo. Però al final li va perdonar la vida i van signar la pau i treva. Moment que es va aprofitar per homenatjar l’Agrupació de Botiguers de Taradell i les empreses que han col·laborat amb la festa.

Aprofitant el moment van arribar en cercavila fins al davant de l’Ajuntament. El bandoler va sortir al balcó i va donar pas a la música, balls i taverna: el “Batec de la Vila”. Aquesta era una de les novetats per posar pausa a la festa i qui vulgués pogués sopar. Però aprofitant la sardana del bandoler, en Toca-Sons va ser capturat i portat a judici escortat pels gegants de Taradell.

Ja als jardins de can Costa s’hi va fer el judici amb testimonis a favor i en contra del bandoler, i un fiscal que havia triat el jurat popular perquè en Toca-Sons fos declarat culpable. I és el que va passar, totes les boles, excepte una, van ser negres i van setenciar el bandoler. En Toca-Sons va ser portat a la forca i després dels preliminars pertinents va ser penjat. Una part del poble i els seus bandolers van acabar interpretant la nova cançó: “L’himne de bandolers” i es van endur el cos d’en Toca-Sons, prometent que tornarien.

Podeu veure més imatges, clicant a la imatge de sota:

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments