Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell apujarà un 5% la taxa d’escombraries i un 10%...

L’Ajuntament de Taradell apujarà un 5% la taxa d’escombraries i un 10% la taxa de l’aigua al 2025

0
COMPARTIR

El ple de l’Ajuntament de Taradell va aprovar aquest dijous al vespre per unanimitat la modificació de les ordenances fiscals per al 2025. És a dir, els impostos i taxes que pagaran els taradellencs el proper any. L’equip de govern d’ERC i Junts per Taradell van votar a favor de la pujada dels impostos de residus, aigua i béns immobles (com a més principals) de cara al 2025. No hi va haver gens de debat. Junts per Taradell va votar-hi a favor, considerant que les explicacions i arguments rebuts per part de l’equip de govern eren “correctes” i hi estaven a favor, en paraules de la portaveu Araceli Garcia.

La taxa de gestió dels residus i la taxa de submnistrament d’aigua són els impostos que més pujaran. En el primer cas, la gestió de residus està afectada per la Llei 7/2022 que a partir de l’abril de 2025 estableix que els ajuntaments tenen un termini de tres anys per implantar un sistema de pagament per generació i que la taxa cobreixi el cost real total del servei prestat. Un fet que actualment no es produeix en la gran majoria d’ajuntaments, ja que el servei de gestió de residus sol ser deficitari en base als ingressos obtinguts via impostos.

L’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, va explicar que els impostos “són els ingressos que té l’Ajuntament” i va justificar la pujada dient que “l’Ajuntament taradell parteix d’uns ingressos baixos, perquè la tendència durant molts anys va ser que els impostos fossin més baixos i els serveis prestats més alts. Però hi ha serveis que sempre seran deficitaris i hem d’assumir”. En el cas de la taxa de gestió de residus de cara al 2025 l’augment serà d’un 5% per a totes les llars (al 2024 havia pujat un 10%), mentre que per als comerços i industrials serà d’un 10%. Mercè Cabanas va explicar que la tendència ha de ser la d’anar cobrint el cost real del servei, però que això de moment és inviable “perquè per fer-ho hauríem d’apujar-ho un 100% o 150%”.

Pel que fa a la la taxa del subministrament d’aigua, la pujada serà d’un 10% (al 2024 havia pujat un 20%). La regidora d’Hisenda i Igualtat, Núria Arau, va explicar que la quota, que és la part variable de la factura, és la que augmenta fent pagar més a qui consumeix més. Tot i això la taxa per a ús agrícola no es modifica, i es crea una nova tarifa per a l’ús provisional en obres. La quota del cànon de l’aigua també puja un 5% en la part de consum. Arau va explicar que aquestes dues quotes que pugen, “no només serveixen per al manteniment de la xarxa d’aigua, sinó també per al manteniment de la xarxa de clavegueram. No tenim una taxa específica per a clavegueram com altres ajuntaments”.

Pel que fa a l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) s’apuja un 3% adaptant-se només a l’agument de l’IPC. L’alcaldessa va justificar aquesta contenció perquè “no volem escanyar les famílies i la classe mitjana que és la majoritària a Taradell” en moments d’incertesa sobre si hi haurà creixement o no de l’economia. Al 2024 l’IBI va pujar un 15% perquè es va fer una revisió cadastral i va augmentar el seu coeficient.

Finalment, destacar que l’impost sobre vehicles es congela i que hi haurà bonificacions per als propietaris de vehicles híbrids i elèctrics. Pel que fa a les quotes de l’EAS, els abonaments s’apujaran un 5%, però els taradellencs només patiran una pujada del 3% en beneficiar-se de la bonificació ja aplicada l’any passat als residents al poble. Les entrades puntuals i els preus dels cursets de natació seguiran al mateix preu. Mentre que els abonaments i entrades puntuals per a la piscina d’estiu (recordem que ja és de titularitat municipal) pujaran i s’equipraran als preus dels pobles de la comarca.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments