Aquest mes volem aprofitar aquest espai per denunciar un acte de vandalisme que es va produir el passat cap de setmana al parterre de davant de l’església.
Cada any, en motiu del 25 de novembre, dia internacional per a l’eliminació de la violència masclista, des de Som Dones realitzem diversos actes per a recordar les víctimes de feminicidis de l’any. Una d’aquestes activitats és omplir el parterre de l’església amb cartells que visibilitzen cada un dels feminicidis de l’any corresponent.
El motiu d’aquesta carta és que el cap de setmana del 30 de novembre, vam rebre fotografies que mostraven els cartells malmesos i arrencats de terra. Segons la persona que va documentar l’incident, un grup de menors estava jugant a pilota utilitzant els cartells com si fossin una porteria. La situació es va convertir en un joc, i cada cartell tirat a terra augmentava la diversió del grup.
El que més ens dol no és l’acció dels nens, que possiblement no comprenien el significat d’allò que estaven destruint, sinó el paper dels adults presents. Els pares, que eren asseguts a poca distància, van ignorar el que succeïa, com si l’acte no tingués importància. Aquesta indiferència, creiem, transmet un missatge preocupant: que les accions que atempten contra un treball comunitari o que falten el respecte a la memòria de les víctimes són tolerables.
Volem fer èmfasi en un punt clau: l’educació feminista comença a casa i des de ben petits. És responsabilitat dels adults ensenyar què està bé i què no, inculcant valors com el respecte pels altres i pels espais públics. En aquest cas, no es tracta només d’una instal·lació artística, sinó d’un memorial per dones assassinades, una realitat prou dura com per merèixer sensibilitat i respecte.
Aquest acte no és només vandalisme, és també un reflex de la necessitat d’una societat més conscient i empàtica. No podem normalitzar comportaments que menyspreen el treball i la memòria de les víctimes de violència masclista.
Per això, des de Som Dones, volem recordar que la lluita feminista no és una tasca individual, sinó col·lectiva. Cal que tota la societat, adults i infants, ens comprometem a construir un futur millor, on no només recordem les víctimes, sinó que treballem activament per eradicar les violències masclistes. Aquesta lluita ens interpel·la a tots i totes.
Volem reivindicar que el respecte és la base de l’educació i la clau per posar fi a les violències masclistes.
Al mes de novembre han estat assassinades:
- 08 de novembre. Estela Blach Silva de 36 anys. Baiona (Pontevedra)
- 11 de novembre. Junior S. de 15 anys. Arenys del Mar (Barcelona)
- 23 de novembre. María Celeste R. G. de 46 anyss. Estepa (Sevilla)
- 24 de novembre. Cloe, cognoms desconeguts de 15 anys Orihuela (Alacant)
- 28 de novembre. Nom i cognoms desconeguts de 94 anys. Vitória (Àlaba)
- 28 de novembre. Cristian, cognoms desconeguts de 2 anys. Linares (Jaén)
- 30 de novembre. Leonor, cognoms desconeguts de 45 anys. Pasaia (Gipuzkoa)
Les recordem, les visibilitzem!
Associació Taradell Som Dones