Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell declara Bé Cultural d’Interès Local la tradició de les...

L’Ajuntament de Taradell declara Bé Cultural d’Interès Local la tradició de les atxes de barballó

0
COMPARTIR
Foto de Balma Martí (@balmamarti)

L’Ajuntament de Taradell va celebrar aquest dilluns a la tarda el ple corresponent al mes de desembre. Va ser l’últim ple del 2024 i va tenir com a punt destacable l’aprovació per unanimitat de la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de la tradició de les Atxes de Barballó com a bé patrimonial immaterial. Una tradició molt taradellenca, tot i que alguns altres municipis de la comarca també ho fan, que consisteix en rebre els Reis d’Orient encenent unes atxes fetes amb barballó que fan molta olor i fum i il·luminen amb la flama.

Un bé cultural d’interès local, abreujat (BCIL) és una categoria de protecció del patrimoni cultural català, atorgada a un bé, tant moble com immoble o immaterial. La declaració dels béns culturals d’interès local la fa el ple de l’Ajuntament, en els municipis de més de cinc mil habitants. La declaració també susposa demanar al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que s’inscrigui la tradició de les atxes de barballó dels del catàleg de l’Inventari del Patrimoni Cultural Català i al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya

La regidora de Cultura, Míriam Martínez, va destacar que des de fa més de 100 anys es fa la rebuda dels Reis amb les atxes de barballó, ja que el primer cop que es documenta és el 1924, “tot i que sabem que antigament també es feia, tot i que documentalment no ha quedat reflectit”. Va recordar que és una tradició precristiana relacionada amb el solstici d’hivern i l’allargament del dia i que també entroncava amb altres tradicions cristianes. Martínez va explicar que “creiem que és un pas més per protegir aquesta tradició i que no es perdi a Taradell”.

L’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, va dir que “és una tradició molt bonica i molt nostra, que als anys 70 es va recuperar amb força, tot i que no s’havia deixat mai, gràcies a la feina de l’Agrupament Rocaguinarda. És de les singularitats de les tradicions del nostre poble que val la pena potenciar i preservar”.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments